Skattesager

Status på medarbejder pc-ordninger

Overview

Pc-ordninger for medarbejdere har den seneste tid endnu engangværet genstand for debat i medierne efter, at Ligningsrådet harafgivet en række bindende forhåndsbeskeder om emnet.

Det er SkatteInforms opfattelse, at der reelt ikke er tale omnogen ny retning i udviklingen af praksis omkring medarbejderpc-ordninger. Det er derimod blot med de senest offentliggjortebindende forhåndsbeskeder blevet præciseret, at hvis virksomhedenikke påtager sig nogen form for omkostninger eller risiko, kanvirksomheden ikke anses for at have stillet pc til rådighed formedarbejderne, jf. nærmere om de seneste afgørelser nedenfor.

Det er endvidere fortsat således, at en fritele-/ISDN-forbindelse er skattepligtig efter reglerne ombeskatning af fri telefon i Ligningslovens § 16, stk. 1.Skatteministeren har dog bebudet, at: "et hurtigtarbejdende,tværministerielt udvalg" skal vurdere reglerne om beskatning af fritelefon og disse reglers sammenhæng med intentionerne om at fremmekendskabet til og brugen pc og IT-værktøjer.

De seneste offentliggjorteafgørelser

I den senest offentliggjorte bindende forhåndsbesked, gengivet iTfS 1999.809, fik et selskab at vide, at den påtænkte pc-ordningville få skattemæssige konsekvenser for medarbejderne, hvis denblev gennemført.

Selskabet ville lade samtlige omkostninger ved leasing,forsikring m.v. af pc'erne dække af medarbejderne. Derudover villeden enkelte medarbejder have pligt til at overtage pc'en vedeventuel fratræden. Alene hvis selskabet opsagde medarbejderen,ville denne have ret til at levere pc'en tilbage til selskabet.

Ligningsrådet udtalte følgende om ordningen:

"Det forhold, at selskabet reelt ingen udgifter har vedpc-ordningen kombineret med, at den enkelte medarbejder vedfrivillig fratræden fra selskabet har en pligt til at købe pc'eneller at overføre pc'en til en ny arbejdsgiver, bevirker efterLigningsrådets opfattelse, at selskabet udelukkende fungerer som etadministrationsled mellem medarbejderen og leasingfirmaet."

Denne afgørelse må sammenholdes med en bindende forhåndsbeskedoffentliggjort i TfS 1999.786, hvor en kommune fik godkendtordningen, selvom stort set alle udgifter blev afholdt afmodtagerne af pc'erne gennem lønnedgang. Den væsentligste forskelpå ordningerne var således, at medarbejderne i dette tilfælde ikkevar forpligtede til at købe pc'en ved fratræden.

Sammenholdes disse to afgørelser med tidligere forhåndsbeskederfra Ligningsrådet i TfS 1998.681, 1999.307 og 1999.323 fremstår derefter vor opfattelse fortsat en fleksibel praksis omkringopbygningen af konkrete pc-ordninger. Begrænsningerne handlersåledes om, at virksomheden fortsat skal stå som ejer af pc'erne ogdermed skal påtage sig en vis økonomisk risiko i form af atmedarbejderen eventuelt ikke ønsker at overtage pc'en i forbindelsefratræden og derved, at medarbejderen ikke krone for krone pålæggesvirksomhedens udgifter til erhvervelse m.v. af de pågældendemaskiner.

Betingelsen om, at en lønnedgang skal være generel og dermedhave virkning ved beregning af feriepenge, bidrag tilpensionsordninger m.v., er fortsat gældende.

Sidstnævnte betingelse er årsag til, at der i ovennævntebindende forhåndsbesked i TfS 1999.786 anføres, attjenestemandsansatte medarbejdere, der alene hartjenestemandspension, ikke vil kunne modtage en hjemme-pc udenskattemæssige konsekvenser. En lønnedgang vil nemlig ikke påvirketjenestemandspensionen, idet denne fastsættes på baggrund afmedarbejderens skalamæssige indplacering og anciennitet, og ikke påbaggrund af den løbende lønudbetaling. Som nævnt i dagbladenerammes bl.a. en mængde folkeskolelærer af denne begrænsenderegel.

Contact Us

Grazie! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.