Af Berkay Sönmez
Beskatning af medarbejderaktier
I mange danske virksomheder tilbydes medarbejderaktier som en del af lønpakken, hvilket kan give ansatte mulighed for at opnå økonomisk gevinst og blive medejer af deres arbejdsplads. Men hvordan beskattes medarbejderaktier egentlig, og hvilke skattemæssige fordele kan man drage nytte af?
Hvad er medarbejderaktier?
Medarbejderaktier også kaldet aktieløn anvendes ofte som et fastholdelses element i virksomheder eller benyttes i praksis som et incitament over for nøglemedarbejdere i virksomhederne.
Medarbejderaktier er en aftale mellem medarbejder og arbejdsgiver, der går ud på, at medarbejderen får mulighed for at købe eller modtage aktier i den virksomhed, vedkommende arbejder for. Ofte er de betinget af ansættelse på et givent tidspunkt eller selskabets resultat.
Formålet med medarbejderaktier er at forøge medarbejdernes personlige og økonomiske interesse i selskabet ved at lade medarbejderne blive aktionærer i selskabet. For mange virksomheder kan aktieløn derfor være en attraktiv måde at tiltrække og fastholde medarbejdere.
Vederlag i form af medarbejderaktier
Aktier samt købe- og tegningsretter skal gives som vederlag for at kunne omfattes af en af de skattepligtige regler om medarbejderaktier. Vederlag betyder, at aktierne eller købe- og tegningsretten modtages i led i et ansættelsesforhold enten gratis eller medarbejderen betaler et beløb, der er lavere end markedsværdien på det tidspunkt, hvor aktieløn aftalen indgås.
Hvad er en aktie, købe- og tegningsret?
Ved aktier skal det både forstås som aktier og anparter omfattet af aktieavancebeskatningslovens regler.
En køberet til aktie er en ret, men ikke en pligt, til at købe et antal aktier til en på forhånd fastsat pris på et fremtidigt tidspunkt eller i en fremtidig periode.
En tegningsret til aktier (warrant) er en ret, men ikke en pligt, til at nytegne aktier til en på forhånd fastsat pris på et fremtidigt tidspunkt eller i en fremtidig periode.
En samlet betegnelse for købe- og tegningsretter er optioner.
Beskatningsmetoder af medarbejderaktieordninger
Den skattemæssige behandling af medarbejder og arbejdsgiver er afhængige af, hvilket regelsæt, aktielønnen tildeles efter. Det er hermed en fordel at vælge den aflønning, der indebærer mindst muligt skattebetaling.
Beskatningen af medarbejderaktier afhænger af, hvilken lovbestemmelse den er tildelt efter:
· Ligningslovens §16 – beskatning på rets erhvervelsestidspunktet
· Ligningslovens §28 – udskydelse af beskatning til udnyttelses tidspunktet
· Ligningslovens §7P – udskydelse af skat til salgstidspunktet
Til hver bestemmelse er der nogle betingelser der skal være opfyldt, før man kan anvende bestemmelsen. Opfyldes betingelserne for anvendelse af Ligningslovens §28 og §7P ikke, så vil beskatningen i stedet ske efter ligningslovens §16.
Betingelserne til beskatnings metoderne er beskrevet nedenfor.
Beskatning efter LL §16 – Skattelovgivningens almindelige regler
Hvis en medarbejder modtager aktier, købe- eller tegningsretter uden anvendelse af LL §28 og §7P, finder skattelovgivningens almindelige regler anvendelse (LL §16).
Medarbejderen beskattes ved retserhvervelsestidspunktet af aktievederlaget. Selve beskatningen sker af forskellen mellem handels værdien af aktien, og en eventuel egenbetaling. Netto værdien beskattes som personlig indkomst med op til 56% inkl. AM-bidrag (lønindkomst). Der er således ingen forskel på at få betaling i aktier eller almindelig lønindkomst.
Medarbejderen skal selv sørge for at til rette sin forskudsregistrering/indbetale skatten, da arbejdsgiveren ikke indeholder A-skat og AM-bidrag af det skattepligtige beløb. Gøres dette inden 31. december i beskatnings året undgås unødige renter til det offentlige.
Ved købe- og tegningsretter (optioner) modtager medarbejderen aktier ved udnyttelse af optionerne, hvor købsprisen er værdien ved retserhvervelsestidspunktet. Det samme gælder for aktier.
Når medarbejderen efterfølgende sælger aktierne, sker beskatningen som aktieindkomst med en skat på 27%/42% afhængig af medarbejderens aktieindkomst.
Avancen opgøres som forskellen mellem værdien af aktierne på retserhvervelsestidspunktet (købspris) og salgsprisen på aktierne.
Beskatning af LL §28 – udskydelse af skat til udnyttelses tidspunktet
Det er kun tildeling af købe- og tegningsretter der er omfattet af denne bestemmelse. Det betyder, at man ikke kan være omfattet af denne bestemmelse, hvis man får tildelt aktier.
Modtager en medarbejder købe- og tegningsretter som led i et ansættelsesforhold, kan beskatningen udskydes fra retserhvervelsestidspunktet til udnyttelsestidspunktet. Alle som yder en personlig indsats for det pågældende selskab kan være omfattet af bestemmelsen.
Medarbejderen beskattes ved udnyttelsestidspunktet af købe-og tegningsretten. Selve beskatningen sker af forskellen mellem prisen for at udnytte købe- og tegningsretten (udnyttelsespris) og værdien på udnyttelsestidspunktet af aktierne (markedsværdien).
Netto værdien beskattes som personlig indkomst med op til 56% inkl. AM- bidrag (lønindkomst).
Medarbejderen skal selv sørge for at tilrette sin forskudsregistrering/indbetale skatten, da arbejdsgiveren ikke indeholder A-skat og AM-bidrag af det skattepligtige beløb.
Når medarbejderen efterfølgende sælger aktierne, sker beskatningen som aktieindkomst med en skat på 27%/42% afhængig af medarbejderens aktieindkomst.
Avancen opgøres som forskellen mellem værdien af aktierne på udnyttelsestidspunktet (købspris) og salgsprisen på aktierne.
Beskatning af LL §7P – udskydelse af skat til salgs tidspunktet
Denne bestemmelse omfatter ikke bestyrelsesmedlemmer eller andre personer som yder en personlig indsats for selskabet.
Modtager en medarbejder købe- og tegningsretter eller aktier som led i et ansættelsesforhold, kan beskatningen udskydes fra retserhvervelsestidspunktet til salgs tidspunktet. Fordelen ved denne ordning er, at beskatningstidspunktet udskydes indtil medarbejderen faktisk sælger aktierne, samt sker hele beskatningen som aktieindkomst for medarbejderen.
Der er knyttet en række betingelser for anvendelsen af denne ordning, herunder:
· Det skal fremgå af kontrakten, at ordningen finder anvendelse
· Værdien må ikke overstige 10%, 20% (hvis aftalen indgås til mindst 80% af de ansatte) eller 50% af årslønnen (for startups), som medarbejderen har på aftaletidspunktet.
· Det må ikke være en særlig aktie klasse
· Det gælder kun for ansatte medarbejdere (ikke bestyrelse).
Der sker først beskatning af medarbejderen, når der sker salg af de modtagne aktier, købe- og tegningsretter som aktieindkomst med en skat på 27%/42%.
Avancen opgøres som forskellen mellem medarbejderens egenbetaling og salgsprisen på aktierne.
Aktierne anses for at være anskaffet til 0 kr., hvis de modtages som en del af en bruttolønsnedgang.
Kontakt os
Har du spørgsmål om beskatning af medarbejderaktier, eller har du brug for rådgivning om, hvordan du bedst håndterer skatte forholdene i forbindelse med medarbejderaktier? Vi står klar til at hjælpe dig!
SkatteInform påtager sig ikke ansvar for dispositioner, der måtte træffes på baggrund af dette nyhedsbrev uden forudgående rådgivning. Vi påtager os ligeledes ikke ansvar for fejl og mangler.