Afskrivning af kunstnerisk udsmykning

1.1.2002
Oversigt

Folketinget har vedtaget en lov, der udvider adgangen tilafskrivning på kunstnerisk udsmykning.

Hidtidige regler

Hidtil har det kun været muligt at afskrive på kunstneriskudsmykning, hvis udsmykningen undtagelsesvis blev værdiforringetsom følge af den erhvervsmæssige benyttelse. I så fald kan derafskrives efter afskrivningslovens almindelige regler, herunderefter reglerne om afskrivning af driftsmidler.

Herudover er der under visse nærmere betingelser adgang til atafskrive kunstnerisk udsmykning i forbindelse med opførelse,ombygning eller tilbygning af en bygning, der udelukkende anvendeserhvervsmæssigt. Afskrivningsgrundlaget kan efter disse reglerhøjest udgøre 1 pct. af anskaffelsessummen ved opførelsen,ombygningen eller tilbygningen af bygningen. Det er en betingelse,at den samlede anskaffelsessum ved opførelsen, ombygningen ellertilbygningen af bygningen overstiger 1 mill. kr.

Denye regler

Loven udvider den gældende adgang for virksomheder til atafskrive de udgifter, der afholdes i forbindelse med kunstneriskudsmykning af erhvervsmæssigt benyttede bygninger.

  • Kunstnerisk udsmykning, der er indføjet i erhvervsbygningereller disses nære omgivelser, kan afskrives efter samme regler somafskrivning af bygninger med indtil 5%
  • Kunstnerisk udsmykning der ophænges eller opstilles ierhvervs­bygninger, afskrives efter reglerne om afskrivning afdriftsmidler og skibe med indtil 25%.

Afskrivningsretten består kun i de indkomstår, hvor denkunstneriske udsmykning anvendes erhvervsmæssigt, og den bygning,hvori den kunstneriske udsmykning er ophængt, opstillet ellerindføjet i, udelukkende anvendes erhvervsmæssigt.

Det er en forudsætning for afskrivningsretten:

  • at kunstneren, der har skabt værket, ikke er nærtstående tilden skattepligtige, der køber kunstværket
  • at der er tale om førstegangskøb af originale kunstværker.

I tilfælde, hvor der opstår uenighed mellem virksomheden og deskatte­ansættende myndigheder om, hvorvidt den kunstneriskeudsmykning er kunst eller ej, foretager Akademiraadet en vurderingaf den kunstneriske udsmykning.

Ved senere salg af afskrivningsberettiget kunst medregnesfortjeneste eller tab i den skattepligtige indkomst efter reglernei afskrivningsloven.

Ikrafttræden

Loven har virkning for kunst, der indkøbes i indkomståret 2002eller senere indkomstår.

SkatteInform påtager sig ikke ansvar for dispositioner, der måtte træffes på baggrund af dette nyhedsbrev uden forudgående rådgivning. Vi påtager os ligeledes ikke ansvar for fejl og mangler.

skatteinform kontor bygning set udefra

Tilmeld dig vores nyhedsbrev for at være den første til at få skattenyt

Ved at trykke tilmeld accepterer du vores Terms and Conditions.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Kontakt os

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.